Amenajarea locuinței: ce stil alegi?

Amenajarea locuinței: ce stil alegi?

4

Amenajarea locuinței este un subiect important în viața de familie. Înainte de selectarea culorilor și pieselor de mobilier, o familie ar trebui să atragă atenția la stilul casei sau încăperii. Sfatul meu este să găsiți un sil care vă place și, de ce nu, vă reprezintă, apoi să vă ghidați după principiile lui în procesul de alegere a mobilei, culorilor și obiectelor de decor. În continuare vă prezint câteva stiluri originale și foarte reușite în care poae fi amenajată o cameră.

Stilul minimalist

unique-minimalist-living-room-ikea-living-room-designAglomerarea camerei cu mobilă este una dintre problemele principale în spațiile mici, în special în apartamentele înguste. Soluția care vine în rezolvarea acestei dileme este reprezentată de stilul minimalist. Stilul minimalist sau „spațiul capsulă” este un stil adaptat deficienței de spațiu, accentul fiind pus pe elementele esențiale ale unei locuințe.

Principalele caracateristici care definesc stilul minimalist sunt claritatea liniilor, armonizarea culorilor, suprafețele dure și mobilierul jos. Acest stil abordează simplitatea și presupune evitarea folosirii decorațiunilor, lăsând senzația unui spațiu aerisit și relaxat.

Predominanța formelor geometrice este o altă caracteristică fundamentală în stilul minimalist, forma lor accentuând contrastul dintre plin și gol.

Stilul Art Deco

art deco interior designRegăsit în filmele hollywoodiene, stilul art deco este un stil ce impresionează prin eleganță, rafinament, grandoare, lux și dramatism.

Persoanele independente și cosmopolite vor aprecia elementele proprii acestui stil. Acestea se inspiră din mai multe culturi, printre care egipteană, aztecă, indiană și africană. Piesele de mobilier sunt prețioase: scaune tapitate cu piele, mobilier din lemn exotic, vase decorate cu pietre prețioase, obiecte antice, oglinzi tăiate sub formă de cercuri. Predominant apar contrastele, geometrizarea formelor, exponatele din materiale rare (lemn exotic, fildeș, pietre prețioase și candelabre din cristale) și țesături cu imprimeuri ce dau impresia de încărcătură. Ca accesorii folosite sunt tablourile cu nuduri de femei, antichități, statui și sculpturi, ceasuri elegante.

Stilul Vintage

vintage interior designFiind unul dinre cele mai controversate stiluri, stilul vintage reusește să se impună și astăzi cu succes. Când vorbim de stilul vintage trebuie să ne gândim la mobila bunicii sau decorul specific de după al doilea război mondial. Ceea ce poate fi numit vintage nu poate fi mai nou de 20 de ani. Este o combinație pefectă între vechi și nou, o îmbinare a mai multor tipuri de mobilier și decorațiuni. Pentru a crea un design vintage este utilizat mobilierul vechi restaurat, este pastrată linia romantică și elementele decorative care amintesc de perioade istorice uitate.

Stilul vintage nu poate fi confundat cu aspectul de kitch deoarece acest design utilizează rațional elemente noi și vechi într-o singură combinație creând o armonie aparte. Culorile dominante sunt maro, verde, oranj pe un fundal alb sau pe un perete cu tapet. Piesele de mobilier din lemn masiv sunt complicate și dau un aspect impetuos zonei în care sunt amplasate.

Stilul Country

country room designStilul Country îmbracă o diversitate de stiluri interioare în funcție de zona de inspirație. Astfel, există stilul English Country, French Country, Country Cottage, Sun Country și Tuscan.

Englsih Country este un stil mai elaborat caracterizat prin interioare rustice, canapele și perne cu printuri florale de o maniera mai încărcată. Se folosesc accesoriile antichizate, mobilierul greu, iar ca materiale predominante sunt utilizate lemnul, pielea și catifeaua.

Șemineele tradiționale sunt cheia acestui decor, precum și draperiile cu motive florale. English Country rămâne a fi un stil tradițional perfect pentru creearea unei atmosfere de confort. Culorile folosite în elaborarea designului în stil englezesc sunt cele pământii sau tomnatice.

French Country este caracterizat prin sculpturile în lemn dantelate cu aspect vintage, ceva mai rafinat decât cel englezesc. Dacă îți plac nuanțele pastelate, poți merge pe varianta Country Cottage în care se regăsesc aceleași motive florale, dar cu trăsături mai delicate.

Stilurile Sun Country și Tuscan sunt variante care merg pe un stil interior inspirat din natură, cu nuanțe predominante de gri.

4 COMENTARII

  1. Imi place stilul minimalist. Mult alb, multa lumina, un adevarat rafinament specific designului nordic, care implica simplitate, curatenie, si un confort minimalist incantator.

  2. Asa este, Teea 🙂 Si mi-ar placea sa vad mai des astfel de decoruri. Din pacate, la noi nu prea a prins acest stil. Ma intreb de ce?

  3. Eu cred ca n-a prins acest stil din cauza ca este prea simplu. Romanilor le place sa epateze, le place luxul ori stilul scandinav nu le permite acest lucru.

  4. Nu, nu ne intoarcem in anii 1950, dar multe din trasaturile de atunci sunt preluate si traduse intr-un limbaj contemporan. Industrialul este un limbaj comun in ultimii ani, multe amenajari utilizand diferite elemente ale acestui stil.

Lasă un comentariu