Cum să faci economii și să cheltui mai puțin (partea 1)

Cum să faci economii și să cheltui mai puțin (partea 1)

Întreținerea unei locuințe sau a unei gospodării necesită o mulțime de cheltuieli, indiferent de numărul de persoane din spațiul locativ respectiv. Problema facturilor este cunoscută fiecăruia. Am decis să scriu câteva sfaturi practice care ar crește considerabil economiile unei familii. Dacă vrei să îți reduci costurile, merită să citești recomandările ce urmează:

 1. Izolează-ţi locuinţa. Conform unor studii, până la 25% din căldură se pierde prin acoperiş; 35% se pierde prin pereţi; 10% prin ferestre; 15% prin pardoseală; 15% prin uşi. Aşa că, oricât de mult ar costa, izolarea işi merită toti banii. Nu doar va creşte confortul locuinţei, ci se vor și reduce cheltuielile de încălzire cu până la 50%.
 2. Regleză termostatul. Fiecare grad în minus pe timp de iarnă poate însemna o reducere a facturii cu până la 5%, în funcţie de zona în care locuieşti.
 3. Cumpără un termostat programabil. Cu ajutorul lui vei putea să programezi când să fie cald şi când nu. Dacă iarna, în timpul zilei, nimeni nu este acasă, programează-l să pornească cu 30 – 50 de minute înainte de sosirea ta. Iar în timpul nopţii, programează-l să funcţioneze la 17-18° C.
 4. Stinge lumina. Poate pare banal, dar să ştii că multe persoane evită sau uită să facă acest mic gest. Dacă te uiţi la TV în sufragerie, stinge lumina în bucătărie. Dacă iei masa în bucătărie, stinge lumina în dormitor, etc. Nu risipi energia electrică prin aprinderea becurilor în camerele în care nu stai.
 5. Opreşte calculatorul. Computerele consumă foarte multă energie. Aşa că este mai bine pentru buzunarul tău să le opreşti atunci când nu mai lucrezi la ele.Small House and Piggy Bank with Stacks of Hundred Dollar Bills Isolated on a White Background.
 6. Nu îmbunătăţi permanent software-ul calculatorului, decât dacă lucrezi acasă pe programe speciale (cum ar fi editare video) şi ai nevoie să fii la zi. Dacă foloseşti computerul doar pentru distracţie (muzică, filme, jocuri), pentru navigare pe internet şi pentru a scrie câteva documente în word, nu arunca banii pe upgrade-uri care nu îţi sunt de folos, în sensul că nu câştigi bani cu ajutorul lor.
 7. Scoate din priză aparatele electronice care nu sunt folosite. Chiar dacă nu îţi dai seama, atunci când sunt închise, dar în priză, un televizor, un calculator, o imprimantă, un monitor, consumă curent. Dacă le scoţi pe toate din priză, poţi salva în jur de 300 – 500 lei pe an.
 8. Aerul condiţionat nu trebuie să fie pornit în permanenţă. Nici nu trebuie să fie setat la puterea maximă. Se consumă cu peste 1% mai multă energie pentru fiecare grad pe care aparatul îl furnizează peste 22° C.
 9. Alege un pachet mai mic de la firma de cablu! Nu cred că ai nevoie de 100 de programe, când vizionezi în mod constant doar 20 de programe.
 10. Câte abonamente de telefonie ai? Câte din ele le foloseşti? Dacă nu foloseşti un abonament, de ce nu renunţi la el? Sau încearcă să iei un singur abonament care să aibă cele mai mici preţuri de pe piaţă pentru conectările cu alte reţele. Crede-mă, este mult mai ieftin cu un abonament care are preţuri mici pentru inter-conectări decât cu abonamente de la 2-3 furnizori.
 11. Conferinţele nu se ţin la telefon. Chiar dacă e tentant să vorbeşti minute în şir cu prietenii sau familia, totuşi foloseşte telefonul doar pentru a fixa întâlniri, a stabili ore în care poţi să te întâlneşti cu prietenii. Atunci când familia şi prietenii sunt în alt oraş decât tine, încearcă să ai convorbiri scurte, în care doar să le comunici veştile importante.
 12. În loc de telefon foloseşte e-mail-ul. Este gratuit. Dacă ai acces la internet, ai putea folosi e-mail-ul să comunici cu cei dragi. Sau foloseşte serviciile gratuite de comunicare voce pe internet de la furnizori precum Yahoo Messenger, Skype, etc.
 13. Foloseşte acelaşi furnizor – dacă este posibil – pentru serviciile de internet, telefonie şi cablu. De obicei plăteşti mai puţin pentru un pachet cu toate aceste servicii, decât dacă ai avea cablul tv de la un furnizor, internetul de la altul şi telefonia fixă de la al treilea.

NU SUNT COMENTARII

Lasă un comentariu