Cum să faci economii și să cheltui mai puțin (partea 2)

Cum să faci economii și să cheltui mai puțin (partea 2)

Revin cu sfaturi practice care te vor ajuta să nu irosești banii pe locuință și să economisești mai mult:

 1. Cumpără electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic. Chiar dacă costurile de achiziţie pot fi mai ridicate, costurile de exploatare vor fi mult mai scăzute. Clasa energetică cea mai eficienta este „A” iar cea mai scăzută este „G”. În ultima vreme am văzut şi clasa „A+”, „A++”.
 2. Frigiderele vechi sunt cele mai mari consumatoare de bani. Aşa că schimbă-le cu unele noi, dar doar din clasa „A”. Investiţia se va amortiza în 2 – 3 ani, doar din consumul redus de energie.
 3. Nu cumpăra tehnologie de ultimă oră. Achiziţionează electrocasnice, computere, etc. care sunt puţin „învechite” din punct de vedere tehnologic. Doar din punct de vedere tehnologic, şi nu la mâna a doua. Ele costă mult mai puţin decât ultimele inovații de pe piață, nu înseamnă însă că sunt mai puțin eficient. Vei obţine şi reduceri din partea comercianţilor.
 4. PPG_Blog_Jan_image-2_apartment-versus-houseControlează consumul de apă! Un robinet care curge continuu cu o șuviţă de apă de 3 mm consumă lunar o cantitate de apă echivalentă cu cea utilizată de 5 persoane. Schimbă urgent garniturile sau bateria de la chiuvetă, duş, etc.
 5. O baie în cadă necesită cel puţin 120 litri, pe când un duş nu consumă mai mult de 40 de litri. Înmulţeşte cu numărul persoanelor din casă şi vei afla câtă apă poţi economisi dacă faceţi toţi duş.
 6. Setează maşina de spălat ca să spele la temperaturi scăzute sau cu apă rece în loc de apă fierbinte. Încălzirea apei consumă energie şi costă bani.
 7. Dacă ai hainele pătate, pune-le la înmuiat folosind un produs care scoate petele (de exemplu, bicarbonatul de sodiu), înainte de a le pune în maşina de spălat.
 8. Usucă hainele afară. În casă se produce umezeală şi în timp poate apărea mucegai. Atunci va trebui să cheltuieşti bani pentru a recondiţiona încăperile. Nu folosi nici uscătoarele electrice, ele consumă foarte mult curent.
 9. Profită de natură. Dacă vremea e frumoasă, deschide fereastra şi opreşte aerul condiţionat sau încălzirea, după caz.
 10. Ai grijă la temperatura camerei. Două termometre, unul de interior altul de exterior, îţi pot spune când să deschizi sau să închizi ferestrele şi uşile.
 11. Închide jaluzele sau draperiile pentru a împiedica încălzirea locuinţei pe timp de vară. Astfel nu vei mai folosi în exces aparatul de aer condiţionat. Iar în zilele însorite de iarnă deschide-le şi în acest mod soarele va pătrunde în locuinţă şi vei economisi bani pe încalzirea casei.
 12. Învaţă să faci singur mici reparaţii în şi pe lângă casă. Astfel nu vei mai da bani pe diferiţi meşteri.
 13. Plăteşte-ţi facturile la întreţinere la timp. Astfel vei evita penalităţile. Cele mai bune momente pentru a plăti facturile sunt mijlocul şi sfârşitul lunii.

6 COMENTARII

 1. Cum fac eu economie:

  – economie la lumina mai ales, sting tot timpul tot numai in camera in care stau nu, ca si sotu meu le lasa peste tot aprinse.

  – nu cumpar de mancare NUMAI doar ce stiu sigur ca se va manca, inainte aruncam mancare la greu, ca luam diferite alimente, ca “poate imi trebuie sa fac aia si aia”

  -asta e buna si la slabit, nu ma duc niciodata flamanda la cumparaturi, pt ca atunci as cumpara de toate, dar daca sunt satula nu iau decat ceea ce am nevoie, am testat si pe sotu meu asta si s-a aplicat si la el regula

  – vasele si eu le spal intr-un lighenas sau in chiuveta inchisa. Pun putina apa, detergent, si apoi dupa ce am frecat farfuria cu buretele dau drumul la apa sa o limpeszesc, incep cu paharele si cu vasele slab murdare, si astfel se strange apa tot mai multa si am destula pana le termin. deci pentru o tura de vase imi ajunge o chiuveta de apa.

  – niciodata nu las pc-ul aprins sa downloadez ceva, am vazut la multi ca fac asa, downloadez doar in timp ce imi fac treaba pe internet, sau vorbesc cu un prieten sau familia.

 2. nu ca nu as vrea sa economisesc, dar nu reusesc, atata mi-am luat numai aparatura clasa A sau A+ ,am pus becuri economice, dar la prietenul nu, ca nu se potrivesc si fac numai dus si inca repede, ca ma prost dispune sa zac sub apa, sunt hipotensiva si cum mi se face prea cald, imi vine sa lesin.

 3. – becuri de consum redus in toata casa (am redus consumul de curent de la 80-90 la 50 – 55 de euro pe luna);
  – masina de spalat nu merge doar pe jumate plina si o sting imediat ce termina de centrifugat;
  – tv, computer, microunda – stinse daca nu sunt folosite;
  – pentru copil cumpar hainele din C&A si Kiabi, din Zara sau altele mai scumpe doar de ocazie, pentru ca dupa nici 3 luni trebuie sa le dau mei departe in ritmul in care creste;
  – pentru noi cumparam numai haine si produse de calitate – chiar daca sunt mai scumpe, viata lor e cu mult mai lunga decat a unora de calitate indoielnica;
  – nu fac si nu voi face niciodata economie la produsele de igiena, la cele de curatat sau la apa (a nu se intelege ca o las sa curga in nestire, dar nici nu reducem numarul de bai/dusuri pentru a face economie)…

 4. Mereu ma tot gandeam de unde sa mai scad cheltuielile ca sa-mi ajunga banii si tot asa; si intri intr-o spirala a saraciei si in loc sa folosesti timpul ca sa faci bani iti irosesti energia gandindu-te cum sa nu mai cheltui asa mult, de unde sa mai faci economie si etc… pierdeam efectiv o gramada de timp bibilind excelul ala si facand calcule.

 5. Renunta la asta si incepe prin a pune mai intai bani deoparte pentru visul si bunastarea ta. Doar asa vei putea sa faci lunar economiile de care ai nevoie. Daca nu esti foarte ordonat si constiincios in a economisi, sunt banci care iti pot lua automat banii  de pe cardul de salariu  pentru a-i muta in contul de economii.

Lasă un comentariu