Totul despre dieta ketogenică

Totul despre dieta ketogenică

0

Extrem de populară în ultimul timp, pare că dieta ketogenică are din ce în ce mai mulți adepți. Pentru mulți, denumirea acestei diete dă senzația că ar fi vorba de o stiință complicată. În continuare veți vedea că nu este deloc așa.

Dieta ketogenică (sau dieta proteică) se bazează pe  faptul că alimentele pe care le consumăm sunt reprezentate de trei componente care ne dau energie – carbohidrați, grăsimi și proteine, care sunt substanțe esențiale vitale. Scopul dietei este de a exclude carbohidrații din alimentație și de a se baza pe consumul de proteine de calitate.

Ce inseamna „keto” – explicația științifică

„Keto” se referă la faptul că organismul produce mici molecule de energie numite cetone, energie cu care organismul o înlocuiește pe cea obișnuită, provenită din zahărul din sânge. Cetonele se produc atunci când nu consumați zahăr, mâncați foarte puțini carbohidrați și cantități moderate de proteine.

Cum funcționează dieta ketogenică?

Atunci când urmați o dietă ketogenică, tot organismul își schimbă sursa de energie (pentru că nu mai are acces la carbohidrați) și funcționează aproape integral pe bază de grăsimi și proteine. Nivelul de insulină scade, iar arderile de grăsime cresc foarte mult. În acel punct, organismul accesează depozitele de grăsime pentru a le topi și a-și lua energia din ele. Când organismul produce aceste cetone, intră în procesul de cetoză. Cel mai repede se intră în acest proces dacă nu mâncați nimic și țineți post negru, dar bineînțeles că nu puteți face acest lucru la nesfârșit – și aici intră în scenă dieta ketogenică.

Ce efecte are dieta ketogenica?

Se observă o scadere în greutate rapidă: până la 2,5 kg pentru o persoană de 90 de kilograme și asta în primele 48 de ore. Scăderea aceasta în greutate este datorată eliberării apei din rinichi în timp ce elimină sarea datorită absenței insulinei. Este vorba despre o retenție de apă de care scăpați. Apoi se observă cum zilnic scaderea greutății cam cu 200-900 de grame. Pierderea în greutate va varia destul de mult de la un individ la altul în funcție de o mulțime de factori, incluzând aici și greutatea de la care porniți, dar și senzitivitatea la insulină.

Ce este inclus în alimetația cu dieta ketogenică?

Carne, brânză, lapte, iaurt, ouă, pește și legume (cu excepția legumelor dulci). Carnea trebuie să fie în cea mai mare parte albă (pui, iepure, curcan). Este recomandat să uitați pentru o vreme de carnea de porc și cârnați. Legume permise: brocoli, conopidă, dovlecei, castraveți, spanac, varză, vinete și tot felul de salate (aproximativ 500 de grame de legume pe zi). Este necesar să se mărească consumul de apă pe zi, care dă organismului potasiu și sodiu.

Ce alimente nu se recomandă să consumați într-o dietă ketogenică? 

Este bine să excludeți complet din dieta dumneavoastră cartofii, pastele făinoase, cerealele, dulciurile, fructele proaspete și alcoolul. Cantitatea de carbohidrați care poate fi consumată zilnic în alimente este de numai 50 g. Cu o cantitate mai mare de carbohidrați, procesul de cetoză se oprește, ceea ce înseamnă că va trebui să începeți întregul proces de la început.

 

 

 

 

 

 

 

NU SUNT COMENTARII

Lasă un comentariu