Guma de mestecat: Pro sau Contra?

Guma de mestecat: Pro sau Contra?

6

Se găsește pe rafturile oricărui magazin, zilnic se lipesc sute de pantofi de ea pe stradă, iar bancile de la școală ascund sub ele o adevarată colecție: este vorba despre guma de mestecat.

981b8acd04771e728076047d391d5bf23La originea ei, guma de mestecat era reprezentată de cauciucul natural extras din arborii de cauciuc din America Centrală. Dupa cel de-al Doilea Război Mondial însă, odată cu inventarea cauciucului sintetic, acesta a devenit unul dintre ingredientele principale ale gumei. Alte ingrediente prezente în guma de mestecat sunt îndulcitori, arome, coloranți, glicerină sau ulei vegetal, care previn întărirea gumei prin mestecare.

Guma de mestecat fără zahăr menține sănătatea dinților tăi

Prin mestecare, se stimulează fluxul salivar, iar saliva curață dinții atât mecanic, prin spălarea resturilor alimentare, cât și chimic, prin împrospătarea permanentă a sistemelor tampon, substațe chimice care au rolul de a neutraliza producția de acizi de către bacterii și de a menține pH-ul salivar în limite normale. Atunci când este mestecată la sfarșitul unei mese, guma de mestecat stimulează secreția de suc gastric.

Beautiful blonde woman. Fashion portrait. Blowing bubble gum.Guma de mestecat te face mai deștept

Mestecarea gumei menține o stare de ameliorare a concentrării și atenției. Explicația constă în efectul benefic pe care îl are guma de mestecat asupra funcției cognitive a creierului prin pomparea unui flux sangvin mai mare de la inimă spre creier, asigurând cele 2 emisfere cerebrale cu substanțele nutritive necesare (glucoză, oxigen). Simpla activitate de mestecare prestata de maxilare ajuta la cresterea concentrarii si reducerea stresului.

Guma de mestecat slabește

Cu un aport caloric redus de circa 2 calorii, guma de mestecat te ajuta sa scapi de 11 calorii într-o oră. Pe langa aceasta, se adaugă și efectul laxativ care contribuie și el la eliminarea apei, deci la reducerea greutății.

Guma de mestecat poate produce gastrită sau chiar ulcer gastric

Prin stimularea secreției salivare, mestecarea gumei stimulează inevitabil și secreția de suc gastric, însă stomacul nu primește alimentele venirea cărora o anticipează.

Guma de mestecat poate produce probleme articulare

Prin mestecare excesivă și repetată, articulația temporo-mandibulară obosește, discul articular se tocește și apare riscul dezvoltării sindromului algo-difuncțional, manifestat prin dureri articulare, zgomote la deschiderea și închiderea gurii și chiar limitarea mișcării de deschidere.

bubble-gumGuma de mestecat fără zahăr poate provoca dureri de cap

Guma de mestecat fără zahăr este îndulcită prin intermediul unui îndulcitor artificial cu un impact gustativ de 200 de ori mai intens decât zahărul. Acest îndulcitor se descompune în procesul digestiei, eliberând un neurotransmițător ce există în mod normal și în organism. În cantități exagerate are un efect toxic și poate provoca dureri de cap sau chiar migrene.

Guma de mestecat cu zahăr produce carii

În loc să împiedice apariția cariilor dentare, guma de mestecat cu zahăr favorizează contactul îndelungat al dinților cu glucidele fermentabile, preferatele bacteriilor cariogene.

Guma de mestecat poate favoriza apariția cancerului

Unul din aditivii pe care îi conține guma de mestecat, vinil-aspartat, riscă să facă parte din lista substanțelor cancerigene în umra unor studii realizate pe animale de laborator. Această substanță poate fi regasită și în parfumuri, deodorante sau vopsele.

Dupa atâtea argumente și contraargumente, ce mai rămâne de spus?

Din cauza substanțelor cu acțiune nocivă ce intră în componența gumei de mestecat, se recomandă consumul acesteia doar în scopul împrospătării respirației, nu și de plictiseală.

Mestecă guma timp de cel mult 6 minute și nu consuma mai mult de 6 bucăți pe zi penru a beneficia de efectele ei pozitive fără riscuri pentru sănătate.

6 COMENTARII

  1. Mestecati guma orbit professional.. aia nu contine zahar.. si nu poate aparea aparitia cariilor.. Insa consumul excesiv poate avea efecte laxative :)).. deci mestecatzi regulat dupa fiecare mancare si bautura..

  2. guma de mestecat in exces mi-a provocat senzatia de corp strain in gat .senzatia s-a transformat in durere,ca si cand cineva ar fi stat tot timpul cu piciorul pe gatul meu…intram in panica ,mi-era frica ca nu voi mai putea respira.intamplator,nu am mai consumat guma vreo trei luni iar simptomele au disparut…aproape complet.

  3. E oare mai indicat un spray de gura pentru improspatarea repsiratie, decat clasica guma de mestecat? eu unul am mari dureri de stomac daca mestec guma, dar spray-ul nu mare sa imi faca asa de rau..deocamdata..desi, probabil substantele active sunt cam aceleasi.
    Un articol bun, doar ca sintagma ”guma care mareste sanii” suna cel putin ciudat..

  4. Folosesc guma extrem de rar, si numai ca sa-mi curat dintii – daca am mancat ceva care mi-a lasat un film neplacut pe dinti (ca spanacul verde de ex.) si nu am unde sa ma spal pe dinti (nici nu car periuta si pasta cu mine oricum).

Lasă un comentariu